De rijke historie van Oudenoord #1

27 maart '18

Het gebouw én de locatie hebben een rijke geschiedenis. In iedere nieuwsbrief zullen we daar aandacht aan besteden. Heeft u oude foto’s of mooie verhalen? We willen ze graag ontvangen! U kunt ze mailen naar [email protected] of – op afspraak – langsbrengen.

In Pijlsweerd stond in de middeleeuwen het klooster Bethlehem. Het werd gebouwd in 1423 als buitenplaats van het Ceciliaklooster aan de Neude. Het heeft tot 1607 bestaan. Sommige straatnamen in Pijlsweerd, zoals de Bethlehemweg, Tiendstraat, Kerkweg en Kruisweg herinneren nog aan dit klooster.

 

Later werd het gebied het Gerecht Pijlsweerd - ook wel Oudenoord genoemd of Hogenoord. Het gebied kende gedurende verschillende eeuwen diverse eigenaren. Johan Pyll was één van hen, naar hem is Pijlsweerd genoemd. Sinds 1823 hoort het gebied bij de gemeente Utrecht. In die tijd lagen er in Pijlsweerd voornamelijk tuinderijen en het gebied was de moestuin van de stad Utrecht. Omdat het lastig was de tuinders uit te kopen lag het gebied tot halverwege de vorige eeuw als een groene vlek in de stad. Daar kwam na de tweede wereldoorlog verandering in. Daarover meer in de volgende nieuwsbrief.